På vei hjem

Nå sitter vi på flyplassen i Brussel og er på vei hjem til Norge. Vi har hatt en utrolig fin tur og har hatt mange fine opplevelser.

Her tar vi farvel på flyplassen i Kisumu

Her tar vi farvel på flyplassen i Kisumu

En tur innom barnehjemmet
På mandags morgen før vi reiste var vi innom barnehjemmet som de har der ute og hilse på barna for siste gang for denne turen. Da vi skulle reise tidlig avgårde til Kisumu, var vi der veldig tidlig og skulle da skynte oss hjem til Daniel. Det er vanskelig å bevege seg særlig langt før noen kommer og vil snakke eller ha oss til å besøke dem. Denne morgenen var heller noe unntak og på veien tilbake så
måtte vi da innom til en familie som Jarle hadde hjulpet i 1998 og var fortsatt veldig takknemlig for den hjelpen de fikk denne gange.

Pole pole

Middag i Kisumu sammen med teamet fra Tumaini

Middag i Kisumu sammen med teamet fra Tumaini

Etter en rask frokost så var vi klar til å dra kl 9 på morgenen, men det viste seg at dette var Kenya tid som de snakket om. Vi kom ikke avgårde før kl 11 på formiddagen. Alle som har vært her ute i bushen vet at klokken er noe omtrentlig som de følger og det blir mye venting. Dette er en del av sjarmen med å være her ute og det er sjelden du ser en Kenyaner stressa, og de pleier å si «pole pole» som betyr ta det rolig.

I Kisumu traff vi ett tema fra Tumaini (en hjelpe organisasjon fra Norge) og der vi kjente Line Borgersen og Nadia Mathisen fra før av. Vi spiste en middag sammen med dem der i byen før våre veier skiltes.

Fylle opp himmelen

Like før vi kjører fra Giribe

Like før vi kjører fra Giribe

Det er mange inntrykk som vi nå sitter igjen med på veien hjem og det beste av alt er å minnes alle de som har hadde søkt frem til frelse i løpet av turen. Om arbeidet der ute forsetter i dette tempoet så vil nye menigheter vokser raskt frem samtidig som de andre menighetene vil se at de vokser ut av lokalene som de allerede har. Det er med stolthet vi kan si at Gospel Mission er en liten del av dette arbeidet og vi sammen med de der nede kan være med å fylle opp himmelen.

Mvh
Jarle og Thor Ivar

Sitter på kafe i Nairobi og blogger

Sitter på kafe i Nairobi og blogger

Jarle får den siste Kenyanske håndvasken før han drar

Jarle får den siste Kenyanske håndvasken før han drar

Stormøte i Ogada på søndag

Ernst forkynner og  Robert tolker

Ernst forkynner og Robert tolker

Nå er det søndag og dette er den siste dagen vår her ute. Vi stod tidlig opp og dro på søndags skolen som startet kl 8 på morgenen. Vi møtte der ca 100 barn som sang av full hals med taktfull klapping.
Det var jo selvfølgelig at vi «mosongoer» måtte si noe i møte og Jarle stod frem med nye talenter der han fremstod som en erfaren bibellærer.

Mange blir døpt
Etter en hastefrokost så dro vi opp igjen til møte som startet litt over kl 10 og etter noen sanger og ett innlegg av Ernst dro vi ned til Giribe dam der mange skulle døpes. Det var totalt 37 stk som døpte seg der i dammen og Daniel forkynte om nødvendigheten om å døpe seg med full ned dykkelse i vann. Ernst som skulle dra en dag tidligere enn oss andre dro midt i dåpsmøte for å rekke flyet i Kisumu, og nå bare Thor Ivar og Jarle igjen her nede i kenya.

Fikk ikke plass inne i menighetsbygget

Sang teamet i aksjon på møte

Sang teamet i aksjon på møte

Da vi kom opp til møte igjen så var det flyttet på utsiden av menighetsbygget da det var så mye folk der og det var ikke plass inne. Det ble ett møte der mange søkte Gud for styrket til å ha fremgang i sine liv og tjenester. Det var også mange av evangelistene som falt på sine kne og ropte om fornyelse. Guds Ånd var mektig til stede og Daniel sier at vekkelsen som en gang var over områdene
nå har kommet tilbake. Musikkteamet der nede synger og danser himmelen ned og det tar ikke lang tid før hele menigheten er med i dans og jubel. Vi er spent på å se hva Herren i områdene fremover og vi forventer at evangeliet skal spre seg som ild utover der forkynnerne går. Det ber alle om at vi i norden skal huske dem i forbønn da de trenger å ha Guds ild og salvelse i sin tjeneste.

Stor avskjedsfest på kvelden

Geiten som blir slaktet til festen

Geiten som blir slaktet til festen

På kvelden var det en stor fest i hjemmet til Daniel med hele familien hans og noen naboer. Det ble for anledningen slaktet en geit og de lagde mange ulike kjøttretter fra denne. Noe var stekt over ild, noe kokt og noe var frityrstekt. Dette var utrolig godt og det var en kveld som var veldig hyggelig.
Som avslutning på kvelden ble det en sangstund og denne sangen kan ikke beskrives med ord, men må oppleves. Uten ett instrument så sang de i flere stemmer og vekslet på hvem som var forsanger.

De ba om regn!
Det ble seint når vi gikk til seng denne kvelden og når vi skulle legge oss så jobbet Emma (kona til Daniel) med å samle alle store tønner og kar da hun sa at det snart skulle begynne å regne. På himmelen var det ikke en sky og se, men det tordnet litt i det fjerne som det hadde gjort neste alle kveldene vi har vært der uten at det medførte noe regn. Men denne natten var det vist noe spesielt
og alle karene ble satt under takrenneutløpene så tønnene skulle fylle seg opp. Vi var noe skeptisk til dette, men det viste seg at himmlen åpnet seg og det styrtregnet i ca en halv time. Thor Ivar spurte Daniel på morgenen på hvordan de viste at det skulle komme så mye regn og fikk dette enkle svaret at de hadde bedt om dette spesielt på møte på søndagen og da forventet de at det skulle regne satt de selvfølgelig ut tønnene for å samle opp regnvannet. Vel vi har noe å lære av vår venne i Kenya da de stoler på Gud i alle forhold og dette regnet var etterlengtet da det er meget tørt i området.

Mvh
Jarle og Thor Ivar

Jarle øver opp sin frimodighet og viser stadig nye sider

Jarle øver opp sin frimodighet og viser stadig nye sider

Mange danser og hopper rundt i møte

Mange danser og hopper rundt i møte

Mer enn 1000 mennenser er samlet og det er ikke plass inne i lokalet

Mer enn 1000 mennenser er samlet og det er ikke plass inne i lokalet

Evangelistene gleder seg over vekkelsen som de får være med på

Evangelistene gleder seg over vekkelsen som de får være med på

Jarle, Daniel og Ernst foran gjesthuset der vi har bodd en uke

Jarle, Daniel og Ernst foran gjesthuset der vi har bodd en uke

Barna på søndags skolen

Barna på søndags skolen

Mange blir frelst i Gotcatkjola

Vi har nå vært to dager i Gotcatkjola som er ett sted ved Viktoria sjøen. Gotcatkjola er ett typisk sted der det er mange fiskere og hele samfunnet lever av fiske. Det var ingen menigheten på dette stede og dette kunne synes når vi kom til stedet da det florerte av mennesker som lå under for djevelens lenker. Det var første gang det ble arrangert crusaid der, og det var med spenning vi kom på fredag ettermiddag og skulle være der i to dager.

Det ble to dager der vi fikk se mange kom til troen og spesielt på fredag så kom det mange mennesker for å lytte og vi tror de var nærmere 500 som hadde kommet denne ettermiddagen. Langt over 100 gav til kjenne at de ville bli frelst og kom frem sist i møte for å søker frelse. Dette møte utviklet seg til at nesten alle som var til stedet var med i dans og jubel der sist i møte og mange var overlykkelig at de hadde møtt Jesus for første gang.

Starte en ny menighet i Gotcatkjola

I fra møte i Gotcatkjola

I fra møte i Gotcatkjola

Etter møte så ville en god del av de troende at det skulle startes opp en ny menighet der og en av de lokale mennene der ville gi ett landområdet fritt, slik at det kan settes opp ett menighetsbygg på denne tomten. På turen tilbake etter møte på fredags kveld var det en diskusjon blant evangelistene på å starte menigheten, og diskusjonen var ikke om hvorvidt det skulle startes en ny menighet, men hvor menighetens lokalet skulle ligge. Det virket på Daniel at de ville nå snart starte opp fast møtevirksomhet der og det skal bli interessant å se hva Gud gjør på dette stedet.

Alle blir barn nå det deles ut kjærlighet på pinne!
Vi har tatt med en god del kjærligheter på pinne ned som vi deler ut til barna, men det har vist seg at barn er ett relativt begrep her nede. Når noen av evangelistene så at vi delte ut kjærligheter så lurte de på om de også kunne få, men vi svarte dem att dette var forbehold barna. Men de gav seg ikke så lett og argumentert med at de var jo Guds barn, og så delte vi også ut kjærligheter til alle disse forvokste barna.

På besøk hos enker
På morgenen lørdag så dro Jarle sammen med Willington (sønn til Daniel) ut for å besøke to enker. Det første bodde i ett hus som var i elendig forfatning, som hun delte med sine syv barn. Huset var ikke på mer en ca 10 m2 og dette ble brukt av alle 8 til soverom, kjøkken, stue og etc. Senge som stod der hadde ingen madrass og opp der sov enken sammen med de tre yngste barna. Resten av barna lå på jordgulvet uten madrass. De hadde store problemer med at slanger kom inn om natten og det
var ikke uvanlig at denne enken måtte så opp om natten for å drepe disse slangene. Som vi har nevnt tidligere så har Gospel Mission mottatt en gav på 50.000,- til husbygging og det ble da besluttet at denne enken skulle få ett nytt hus. Kvinnen ble veldig glad for dette nye huset og vi håper at de snart kan sette i gang å bygge huset. Etter dette ble det kjørt ned til en annen familie som fikk hus sist år og dette huset var ferdig nå. Der bor det ett eldre ektepar med en datter og hennes barn. Det er fint å se at mennesker har blitt hjulpet og fått en bedre bosituasjon. Den ene av barna var veldig dårlig når de ankom stedet, med malaria, mageproblemer, navlebrokk og kraftig diare, og dette hadde gjort henne helt utmatta. Denne ungen gutten ble kjørt til klinikken sammen med morra og dette ble redningen for hans liv. Robert sa at han ville ha dødt innen noen dager om han ikke fikk denne hjelpen.

I morgen er det søndag og da skal vi ha stormøte i Ogada Church der flere menigheter samles. Det skal også være dåp nede i Giribe dam og det virker som om det er en god del som skal døpe seg. Ernst har flybillett en dag tidligere enn oss og vil dra hjemover i morgen formiddag og vil ikke få være med på møte i morgen.

Mvh
Jarle, Ernst og Thor Ivar

Robert har vært den som har oversatt når vi har forkynt evangliet

Robert har vært den som har oversatt når vi har forkynt evangliet

Dans og jubel i møte

Dans og jubel i møte

Sang i møte fra Gotcatkjola

Sang i møte fra Gotcatkjola

Fiskemarkedet i Gotcatkjola

Fiskemarkedet i Gotcatkjola

Gotcatkjola fra en høyde i nærheten

Gotcatkjola fra en høyde i nærheten

Stranden i Gotcatkjola der fiskerne renser garnene sine

Stranden i Gotcatkjola der fiskerne renser garnene sine

Mange blir frelst i Sagero og Tanazania

Dagene går fort her nede og nå er det allerede fredag og vi sitter å venter på at vi skal dra ned mot Viktoriasjøen for ha friluftsmøte i ettermiddag. Vi ser frem til å dra til dette stedet og forkynne evangeliet både i dag og i morgen lørdag.

Når kvelden kommer her nede så er vi veldig slitne og det uten at vi har gjort så mye særlig. Tror det er en kombinasjon av varmen her nede, bilkjøringen hver dag til møtene (det humper og rister på disse veien) og at vi spiser hele tiden på ulike steder. Kan ikke huske sist vi ikke har kjent oss stappmette.

På møte i Sagero:
Nå på onsdag var vi på møte i Sagero der Rafael bor (den forkynneren som hadde vært en frafallen i mange år) og det var jo selvsagt spennende å besøke dette stedet. Først i februar hadde Daniel en møtekampanje der som er omtalt i siste nyhetsbrev og mange mennesker kom til troen. Uken etter hadde de plantet menigheten der og hadde da 26 nyfrelste i menigheten. Nå i dag så er det nærmere hundre som er med i menigheten og de har nå startet å bygge semipermantert menighetsbygg.

Gospel Mission har nå sponset taket på dette bygget og vi håper at bygget blir ferdig så snart som mulig. Rafael som nå er forkynneren på stedet sier frimodig at menigheten vokser nå veldig fort og at de har innsett at de må ha ett større bygg veldig snart. Derfor har de nå skaffet noen lass med leire som de skal lage murstein av på stedet. Om dere kommer tilbake hit om to år, tror jeg at vi vil ha ett stort menighetsbygg i murstein her sier Rafael.

I møte så fikk vi se mange som søkte Jesus til frelse og de som gikk forbi på veien stoppet opp og kom på møte plassen for så å bli frelst! Det er herlig å se hvordan vekkelsen beveger seg til nye områder.

Utfordringen med veier og bilder er alltid ett problem her i Kenya og klok av skade så tok vi med oss lommelykt nå denne dagen. (dagen føre forsvant lyset på bilen og vi kjørte i lyset fra en mobil). Denne dagen var det ikke lyset som forsvant, men den nye lastebilen punkterte og våre venner her kastet seg over oppgaven med å bytte dekket. Da kom vårt norske bidrag godt med og vår oppgave var å lyse med lommelykten. Etter ca 15 minutter så var dekket skiftet og vi kunne dra trygt hjem.

På møte i Tanazania
I går torsdag var vi på grensen til Tanzania der de har startet en ny menighet nylig og de har møtene under trærne. Stedet de har møtene er like over grensen til Kenya, men der vi nå hadde møte i går var i Tanzania. Det var ett utrolig åpent møte og mer en 20 stk søkte frelse. Ernst og Thor Ivar forkynte med stor frimodighet i møte.

Mvh
Jarle, Ernst og Thor Ivar

Daniel og Robert Masaga

Daniel og Robert Masaga

Mange søker frelse i Sagero

Mange søker frelse i Sagero

Fra møte i Sagero

Fra møte i Sagero

Skifter dekk på lastebilen

Skifter dekk på lastebilen

Ernst forkynner i Sagero

Ernst forkynner i Sagero

Kvinnene danse og jubler

Kvinnene danse og jubler

På møte i bushen

Vi stod tidlig opp på søndagsmorgen og dro fra hotellet i Nairobi for å rekke frem til møte i Giribe denne søndagen. Turen til Nairobi pleier har tidligere vært en hel dag med bilkjøring, men denne gangen så skulle vi ta fly fra Nairobi til Kisumu, og gjennom dette så sparer vi over halve veien med kjøring. Robert møtte oss når vi nådde frem til Kisumu og da vi skulle rekke møte i Giribe hadde vi dårlig tid. Etter utallige dumper, huller i veien kom vi frem til Ogada Church og der var møte i full gang med jubel og sang.

Det ble vist oss en stor gjestfrihet og i sannhet så kan vi kjenne at vi hadde kommet hjem til brødre og søstre i Herren. Møte var full av glede, jubel og dans, og vi kjente på våre norske kropper at også vi ble litt revet med i møte.

Mange søkte Jesus i ettermøte og det var en herlig atmosfære i møte. Vi ser frem til møtene fremover og fra tirsdag til lørdag vil vi reise rundt med lastebilen og har friluftsmøter. Vår bønn til Gud er at vi skal se mange syndere blir frelst og tillagt menigheten.

Mvh
Jarle, Ernst og Thor Ivar

 

 

Første dagen i Kenya

Nå er den første dagen over her i Kenya og i morgen skal vi opp tidlig igjen for å ta fly til Kisumu, der Robert Masaga skal møte oss.

Vi møtte Ernst Funkners nå på morgenen som har dratt ned i forveien litt tidligere ned til Kenya. Han skal være med videre ut til bushen og vi håper han klarer å få kjøpt en flybillett så han kan bli med sammen med oss når vi reiser i morgen.

Det flotte huset til Gunnar og Hanne Østrem

Det flotte huset til Gunnar og Hanne Østrem

Bading i bassenget til Østrem

Bading i bassenget til familien Østrem

Enok og Thor Ivar

Enok og Thor Ivar utenfor huset til Gunnar

Ernst Funkners forkynner imøte

Ernst Funkners forkynner i møte

Spiser på hotellet

Spiser på hotellet i Nairobi Kenya

På hotellet

På hotellet med familie og venner

I dag var vi på besøk hos Hanne og Gunnar Østrem som har bygd seg ett stort fint hus like utenfor Nairobi. Der møtte vi også Enok og David Hansen, og Liv og Leif Grønli (foreldre til Thor Ivar).

Bassenget som ligger i hagen i huset til Østrem var veldig greit å kunne dukke seg i da det var veldig varmt i dag. Varmen synes nå på de hvite kroppene som ikke lengre er så hvite, da noen har fått knall rød kropper! Jarle har fortsatt sin hvite farge på kroppen, da han er knallrød på toppen! Vi har vært rundt i mange kjøpesenter for å lete en hatt han kan få kjøpt og vi håper at dette lar seg gjøre i morgen på vei til Giribe.

I ettermiddag var vi på ett friluftsmøte i en liten landsby like utenfor Nairobi. Dette var en plass der 80% av befolkningen er muslimer, og det var et stort behov for evangelisering. Etter at det hadde vært mye sang, skulle Thor Ivar og Ernst tale i dette møte. I ettermøte så fikk vi se at to ble helbredet for sine plager. Før møte startet hadde David, Liv og Leif vært rundt i området og invitert folk til møte. De kom til ett hus der det var tre barn som var syke og de var frimodige der de kom på besøk.

De begynte å be for disse og Gud grep momentant inn i situasjonen med helbredelse.

Etter møte bar det rett til hotellet der vi alle spiste sammen før vi tok farvel da vi drar hver vår vei i morgen. Vi ser frem til morgendagen og etter planen så skal vi rekke møte i Ogada Church i morgen.

Vårt fly går fra Nairobi kl 8 på morgenen og kl 9 møter vi Robert Masaga i Kisumu. Deretter skal vi kjøre bil i 20 mil før vi når frem til Giribe.

Mvh
Jarle & Thor Ivar

Fremme i Nairobi


Nå er det lørdags morgen kl 8 lokal tid og vi har nettopp blitt brutalt vekket opp. Det kjennes i kroppen at det har vært en lang reise og noe lite søvn de siste to nettene.
Vi møtes på Gardemoen i går (fredag) tidlig og reiste med flyet derfra kl 06:40 og etter mange timer reise kom vi frem til hotellet i sent i går kveld.

Vi mellomlandet i Brussel og der hadde Jarle planer om å kjøpe en god del ting, men da dette lot seg ikke gjøre da vårt fly ankom forsinket og i stresset som oppstod trodde vi at flyet skulle gå 40 minutter tidligere.

Vi sprang gjennom hele flyplassen og hastet igjennom passkontrollen for så å komme bort til gaten der vi skulle gå inn på flyet.

Jarle Haugland

Jarle Haugland

Det viste seg at vi hadde veldig god tid og der satt vi sjekket inn i gaten uten en butikk til Jarles store forargelse.

Vi skal nå gå til frokost og vi ser frem til en dag her i Nairobi der vi skal være sammen med en del andre fra Fredrikstad som er her nede. En av dem, Ernst Funkners skal også være med oss ut til Daniel senere i uken.

Mvh
Jarle & Thor Ivar

Thor Ivar Grønli og Jarle Haugland

Thor Ivar Grønli og Jarle Haugland

Ny team tur til Kenya

Det nærmer seg dagen vi skal på teamtur til Kenya og vi vil reise fredag 16 mars fra Gardemoen .  Denne gangen er det tre som er med i reisetemaet:

Jarle Haugland: En rørlegger fra sørlandet og er 34 år. Tilhører menigheten Sion Fevik og har ett brennende engasjement for misjon. Er ikke av de som står frem i møter å sier så mye, men jobber desto mer i det stille for Guds rike. Har vært på flere misjonstur til Kenya og Brasil.

Ernst Funkners: Er fra Moss og er 42 år. Er opprinnelig fra Latvia, men har nå bodd i Norge i mange år. Reiser mye til India og har møter der han forkynner evangeliet. Ser mye tegn og under i sin tjeneste. Dette er Ernst sin først tur til Kenya/Afrika

 

Thor Ivar Grønli: Er fra Fredrikstad og er 38 år. Iverer på at evangeliet skal spres til nye mennesker og områder. Har vært flere misjonsturer til Kenya og India.

 

 

Sent på kvelden 16 mars vil Thor Ivar og Jarle treffe Ernst i Nairobi, da han har vært der noen dager i forbindelse med en møtekampanje som han skal delta i. Vi vil da på lørdagen være i Nairobi sammen med flere andre fra Norge, blant annet Enok Hansen fra Filadelfia Moss. På Søndags morgen 18 mars vil vi ta fly til Kisumu og Robert Masage vil møte oss der for å kjøre oss rett på formiddagsmøte i Giribe denne søndagen.

Vi har ikke fått møte/reiseplan ennå, men det vil bli en god del møter når vi er der nede. Den siste helgen vil vi være med på en møtekampanje som muligens vil vare fra torsdag til søndag. Vi ser frem til en spennende tur der vi igjen treffer våre venner og være med om den vekkelsen som ruller over vest Kenya. Vi vil prøve ta som mye film og bilder som mulig, og en god del av dette vil vi legge ut på hjemmesiden mens vi er der nede. Vi vil opprette en egen blogg for denne reisen og denne vil du finne om du går inn på http://gospelmission.no/  og vi vil prøve å oppdatere denne så ofte som mulig.